dilluns, 12 de març del 2012

BOXA

agafada, n f Falta que consisteix a subjectar l’adversari amb un braç o amb tots dos per eludir-ne els atacs, o per refer-se després d’haver estat colpejat.
blocatge, n m Acció i efecte d’aturar un cop interposant una part poc sensible del cos entre una altra de més sensible i el guant de l’adversari.
box!, interj; boxegeu!, interj sin. compl. Expressió amb què l’àrbitre, després d’una interrupció, ordena als boxejadors que reprenguen el combat.
boxejador -a, n m, f; boxador -a, n m, f sin. compl. Persona que practica la boxa.
boxejar, v intr; boxar, v intr sin. compl. Batre’s a cops de puny d’acord amb el reglament de la boxa.
break! [en], interj; separeu-vos!, interj sin. compl. Expressió amb què l’àrbitre ordena als boxejadors que posen fi a una agafada.
deixar fora de combat, v tr; noquejar, v tr Véncer el contrari per fora de combat.
espàrring, n m Persona que combat amb un boxejador per preparar-lo per a un combat.
grogui, adj Dit del boxejador que, a causa dels colps rebuts, es troba en un estat d’atordiment pròxim a la situació de fora de combat.
inferioritat, n f; fora de combat tècnic, n m sin. compl.; KOT, n m sigla Situació pròpia del boxejador que, a judici de l’àrbitre, no es troba en condicions físiques de continuar el combat, i que comporta la victòria del contrari.
jab, n m Directe d’esquerra molt ràpid i poc potent, donat sense impuls.
joc de cames, n m  Tècnica que consisteix a moure coordinadament les cames per conservar l’estabilitat del cos i mantenir la distància adequada amb el contrari, a fi d’emprendre un atac efectiu.
knockdown [en], n m; KD, n m sigla Caiguda a terra d’un boxejador per l’efecte d’un colp del contrari, després de la qual pot alçar-se abans que l’àrbitre acabe el compte de 10 segons.
out!, interj; fora!, interj sin. compl. Expressió amb què l’àrbitre indica, quan ha acabat el compte de 10 segons, que un boxejador ha vençut per fora de combat.
stop!, interj; pareu!, interj sin. compl. Expressió amb què l’àrbitre ordena als contrincants que deixen de boxejar.
pilota de colps, n f Pilota grossa mantinguda a l’altura convenient per mitjà de suports elàstics, que s’utilitza en l’entrenament per a donar-hi cops de puny.
sac de colps, n m Sac ple d’arena, o d’un altre material de farciment, suspés del sostre, que serveix perquè un boxejador s’entrene a donar colps de puny per a aconseguir velocitat i força.
swing [en], n m Ganxo acabat amb una rotació, de manera que el puny queda en supinació i es colpeja la cara de l’adversari amb el metacarp.
uppercut [en], n m Colp donat de baix a dalt a la barbeta o al cos del contrari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada