dijous, 23 de febrer del 2012

NEOLOGISMES: CICLISME

A rebuf: En una posició immediatament a continuació d’un vehicle en moviment per a aprofitar-ne el rebuf.
A roda: En una posició immediatament a continuació d’un vehicle en moviment.
Bicicleta tot terreny: 1) Modalitat de ciclisme practicada en un espai natural, consistent a desplaçar-se amb una bicicleta tot terreny.
2) Bicicleta alta, de manillar pla, amb tres plats, sis o set pinyons i pneumàtics gravats, especialment adaptable al terreny accidentat.
Bicitrial: Modalitat de ciclisme practicada en un circuit d’obstacles naturals o artificials, consistent a recórrer els diferents trams en un temps màxim determinat sense posar els peus a terra.
Ciclisme de/en carretera: Modalitat de ciclisme practicada per un recorregut de carretera amb una bicicleta de carretera.
Ciclisme de/en pista: Modalitat de ciclisme practicada en una pista de velòdrom amb una bicicleta de pista.
Ciclocròs: Modalitat de ciclisme practicada en un terreny accidentat a camp obert, en la qual el corredor pot posar els peus a terra i agafar la bicicleta a coll per a superar un obstacle.
Nota: En valencià, el plural és ciclocròs.
Control de firmes: Verificació que fa l’àrbitre de la identificació dels Corredors inscrits en una prova fent-los firmar al full d’eixida.
Control d’eixides: Verificació que fa l’àrbitre de la identificació dels corredors inscrits en una prova fent-los signar al full d’eixida.
Cotxe escombra: Vehicle seguidor de l’organització que, en una carrera de carretera, se situa al final de la caravana per recollir els corredors que abandonen la carrera i les seues bicicletes.
Cotxe ràdio: Vehicle seguidor de l’organització que, en una carrera de carretera, duu instal·lada una emissora de ràdio amb la qual un membre del jurat tècnic transmet ordres als cotxes de l’equip i als seguidors autoritzats.
Cronoescalada: Carrera contrarellotge que es realitza per un recorregut de pujada.
Carrera de carretera: Carrera que es disputa en un circuit de carretera entre dos punts determinats prèviament.
Carrera de circuit: Carrera que es disputa en un circuit urbà o de carretera.
Carrera de muntanya: Carrera pedestre que es disputa en terrenys de muntanya.
Carrera de pista: Carrera que es disputa en una pista de velòdrom.
Carrera en carretera: Carrera que es disputa en un circuit de carretera entre dos punts determinats prèviament.
Carrera en circuit: Carrera que es disputa en un circuit urbà o de carretera.
Carrera en pista: Carrera que es disputa en una pista de velòdrom.
Carrera escratx: Carrera de pista individual en què els participants es classifiquen segons la posició obtinguda en l’esprint final i el nombre de voltes guanyades.
Nota: Un ciclista guanya una volta quan aconsegueix atrapar l’últim corredor del pilot.
Nota: Els corredors doblats pel pilot estan obligats a abandonar la carrera.
Escamot: Grup reduït de corredors que han tret avantatge al pilot o a un grup.
Moto derni: Motocicleta de 100 cc de cilindrada com a màxim que utilitza l’entrenador en les carreres Keirin.
Parada: Tàctica de les carreres de velocitat que consisteix a mantenir-se parat en posició d’equilibri sobre la bicicleta per tal de provocar l’avanç momentani del contrari mentre es prepara un atac.
Pedalabilitat: Percentatge de la longitud o del temps d’un itinerari que es pot recórrer pedalant, sense haver de baixar de la bicicleta.
Nota: Se sol expressar en tants per cent. Per exemple, en un recorregut de 100 km, si 10 km s’han de fer a peu, es diu que el recorregut té una pedalabilitat del 90%.
Pedalable: Que pot ser recorregut pedalant.
Pedaler: Conjunt constituït per la caixa del pedaler, els plats i els pedals, que transmet el moviment a la roda posterior de la bicicleta mitjançant la cadena.
Pelouse [fr] zona central: Espai situat enmig d’un velòdrom, envoltat per la pista i tancat al públic, on se situen els serveis auxiliars de la carrera, la zona d’escalfament, els boxs, etc.
Punxada: Perforació del tubular d’una roda produïda per un clau o qualsevol altre objecte punxant.
Ràdio carrera: Emissora instal·lada al vehicle del president del jurat tècnic, des de la qual es donen les instruccions de la carrera.
Suport d’eixida: Dispositiu connectat al sistema de cronometratge electrònic que s’utilitza en les proves de persecució o amb eixida parada, constituït per un suport vertical i uns braços horitzontals que sostenen dos corrons, entre els quals es manté fixada la bicicleta fins al moment de la eixida per mitjà d’un mecanisme de fre.
Bicitrial: Modalitat de ciclisme practicada en un circuit d’obstacles naturals o artificials, consistent a recórrer els diferents trams en un temps màxim determinat sense posar els peus a terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada