dimarts, 20 de desembre del 2011

EIS GIRS LINGÜÍSTICS O MANERES DE DIR

Moltes voltes diem expressions castellanes per desconeixement de les pròpies valencianes i no perquè no en tinguem en valencià. Una d’estes, que ha fet fortuna per ser molt gràfica i tindre una gràcia especial, és l’afegit: DE SOBAQUILLO.
Nosaltres, quan anem a passar el dia al camp o a la mar, ens enduem la BERENA o el RECAPTE, que és el menjar ja preparat que ens menjarem fred, ja siga companatge, embotit, conserva, ous durs, carn freda ...
El terme BERENA no ha de confondre’s amb el BERENAR, que es fa entre les dos menjades principals del dia, ja que BERENA significa MENJADA BREU O SIMPLE, sense l‘acompanyament habitual o les condicions que ens podem permetre en casa.
RECAPTE, com el seu nom ja ho indica, és el menjar que hem recaptat, replegat o recollit de casa sense massa pretensions culinàries.
Per tant, ben bé podrem dir, per exemple:

  • Esta nit farem en la falla un sopar de recapte.
  • Els pastors mengen quasi sempre de berena.
  • Maria, prepara recapte, que dema anirem d’excursió a l’Aitana.
  • El dinar de germanor de la fila serà de berena.
  • Vam menjar opíparament de recapte en la Fontfreda.


Unes altres maneres d’expressar que cada u s’ha de dur el menjar de casa són les fórmules, l’una ben graciosa (encara que gramaticalment incorrecta) i l’altra ben il·lustrativa: DE PA-HI-PORTA, o bé D’ENTREPÀ o D’ENTREPANS. També hi ha els refranys: EL CONVIT DE SANT BRU SE’L PAGA CADASCÚ i AL CAMP VAS, EL QUE PORTES MENJARÀS.

Per exemple:

En el campament, els xiquets van menjar de calent, mentre que els pares ho vam
fer de pa-hi-porta.
Avís
Esta nit, a les 10, sopar de sant Bru, que es porta cadascú.
La directiva convida a vi i olives.

Demà, a les 2, dinar d’entrepans.

I una manera de dir que cadascú paga proporcionalment la consumició general és: a escoti I, més familiarment: 
                                                 
       A tant per cap
A tant per barba
A tant per u, sant Bru

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada