dijous, 8 de desembre del 2011

PALMITO, VENTALL i PAI-PAI

Els tres termes designen elements per aventar, ventar-se o fer-se aire.
El primer, PALMITO, és una veu castellana que s’ha introduït a les comarques centrals valencianes i prové de la planta mediterrània que proveïx les fulles per a fabricar-lo, convenientment trenades. Per més usual que siga el terme, no deixa de ser un barbarisme, o siga, un terme foraster, ja que l’anomenat PALMITO, que és una espècie de palmera nana mediterrània, en quasi tot l’àmbit lingüístic és conegut com MARGALLÓ o BARGALLÓ, i de fet la tradició popular li ha dedicat una endevinalla: "En la serra es cria, en la serra està, té coroneta i no és capella".

Les seues llargues, dures i fibroses fulles, les palmes, ben resistents al foc, han servit des de temps ben remots per a l’elaboració de VENTALLS per a ventar, atiar o avivar els focs de foguers i fogons de carbó o llenya. Unes altres vegades s’ha fabricat amb espart, igualment fibrós i molt resistent al foc, o amb xapa fina de fusta. Siga del material que siga, i sempre amb un mànec, en general pels nostres pobles se’l coneix amb el nom de VENTALL, que prové del terme VENT.

Més modernament es va inventar el VENTALL com a peça de vestuari, que és l’element fabricat amb barnilles unides per una tela o paper posteriorment decorats la superfície del qual es plega o replega sobre si mateixa gracies a un eix d’unió.

Un altre element d’origen oriental és el PAI-PAI, que amb la forma del mal anomenat "PALMITO" és fet de paper o tela, com el VENTALL.
Per tal de deixar ben clar el lèxic corresponent a cada element, l’aplicarem en els següents exemples:

  • El pai-pai de seda estampada que m‘has dut de Pequín elcol·locaré al costat del ventall que va pintar el iaio.
  • Els nostres majors ventaven la llar amb ventalls que primer es desfeien que es cremaven.
  • Mira, esta estora, estes espardenyes i este ventall són fets d’espart de Crevillent.
  • L‘ofici de ventaller està a punt de desaparéixer perquè els ventalls es fabriquen mecànicament.


SINTETITZANT: L’instrument que fa vent es diu VENTALL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada